O društvu

dvd-vatrogasni-dom-vozni-park-header

Vatrogasna društva na ovom području, kao organizirane jedinice zaštite od požara, počela su sa svojim aktivnostima u drugoj polovici 19.st. Samo 25 godina nakon osnivanja najstarijeg Hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Varaždinu, 1864.g., DVD Varaždinske Toplice počelo je sa djelovanjem. Društvo je osnovano 4. svibnja 1889.g. i jedno je od najstarijih DVD-a u Varaždinskoj županiji. Stanovnici Varaždinskih Toplica prihvatili su novoosnovano društvo raširenih ruku i od početka ga podupirali moralno i materijalno.

1890.g. izrađeni su prvi propisi Društva, a godinu dana kasnije odobreni od tada aktualne vlasti Slavonije i Dalmacije, odjel za unutarnje poslove. S obzirom na druge DVD-ove u zemlji, društvo u Toplicama osnovano je okruženo boljim okolnostima kad su financije u pitanju, jer je financiranje bilo dostupno iz više izvora. Toplička lokalna samouprava pomagala je Društvo tokom godina. Dobivali su redovitu podršku od Vlasti u Zagrebu, prikupljenih priloga članova i prihodi od zajednice vlasnika nekretnina, od Topličkog lječilišta, te iz vlastitih izvora kao što su zabave, koncerti, amaterski nastupi, itd.

Općina i zemljoposjednici zagrebačkog Kaptola bili su već tada dobro opremljeni, ali unatoč tome DVD Varaždinske Toplice pribavio je vlastita sredstva za protupožarnu zaštitu, nove vatrogasne uniforme i ostali potrebnu opremu. Interesantno je da je Hrvatska, u to vrijeme jaka kooperativna zajednica, također materijalno podupirala rad DVD-a kroz mnogobrojne donacije i sponzorstva, što dokazuju zapisi u knjizi ulaznih računa iz 1889.

Osim protupožarnih intervencija, društvo je radilo na ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda. Protupožarna zaštita također je uključivala prevenciju od požara i edukaciju stanovništva, što je vidljivo u sačuvanoj dokumentaciji. 1894. društvo je izgradilo prvi toranj za penjanje, pretplatilo se na časopis Vatrogasac i prikupljena je literatura za profesionalnu edukaciju članova. Iste godine DVD postaje član Hrvatsko-Slavonskog vatrogasnog društva, prve takve organizacije na hrvatskom tlu.

svecana-povorka-dvd-aTokom svog postojanja DVD Varaždinske Toplice je također bilo aktivno u kulturnim i društvenim zbivanjima, pa je tako unutar društva u određenom periodu postojao tamburaški sastav, limena glazba i dramska grupa. Nastupali su na koncertima, posjećivali susjedna sela i sudjelovali na kulturnim i edukativnim događanjima u Toplicama. Djelovanje DVD-a Varaždinske Toplice, kao i ostalih u Hrvatskoj prolazilo je kroz mnoge političke i društvene promjene koje su utjecale na razvoj vatrogastva. Za vrijeme vatrogasne zajednice Savska banovina iz Zagreba, DVD Varaždinske Toplice djelovao je zajedno sa vatrogasnom jedinicom Novi Marof, pored 17 drugih vatrogasnih društava. Osim istraživanja DVD-a Varaždinske Toplice kao najstarijeg vatrogasnog društva u Topličkoj regiji, knjiga “Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždinske Toplice 1889.-2009.“ također prati nastanak i razvoj svih vatrogasnih društava koja su spadala pod grad Varaždinske Toplice, što je značajno za istraživanje povijesti vatrogastva na ovim prostorima.

Društvo prolazi kroz mnoge krize tijekom svojih 120 godina poslovanja, ali je uspjelo održati radni kontinuitet, čak i u ratno vrijeme, o čemu svjedoče nedavna otkrića. Jedno od najinteresantnijih razdoblja nakon 2. svjetskog rata odnosi se na sudjelovanje DVD Varaždinske Toplice u obnovi grada, te humanitarnim i drugim skupovima. Dolaskom novog razdoblja počelo je odumiranje starih običaja koje je dotad gajilo vatrogasno društvo. To se najviše odnosilo na crkvene obrede, procesije, pa tako i na tradicionalno misno slavlje povodom svetkovanja Sv. Florijana u kojem vatrogasci više nisu prisustvovali organizirano i u svečanim odorama. Velika pažnja posvećuje se predavanjima i vatrogasnim tečajevima. Do 1956. društvo je koristilo neprimjerene prostore koji su pripadali Kaptolu smještene na gradskom trgu. Godine 1948. društvo je konačno dobilo zemljište na kojem je do 1956. godine djelomično izgrađena vatrogasna stanica. Međutim s vremenom se uvidjelo da lokacija nije bila prikladna za potrebe vatrogasaca, te je 1984. godine još nedovršena vatrogasna stanica data je na korištenje poštanskom uredu i telekomunikacijama za njihovu telefonsku centralu, a društvo je koristilo 100 m2 za skladištenje inventara.

zastava-dvd-aTijekom svojih 120 godina djelovanja DVD Varaždinske Toplice je prošlo dug i bogat put. Od velike važnosti je socijalna politička suradnja sa ostalim vatrogasnim društvima na području Varaždinskih Toplica i ostalih regija, kroz razne vatrogasne igre i obilježavanje važnih vatrogasnih obljetnica, tokom kojih su ujedno vatrogasci razmjenjivali svoja iskustva, ali i jačali svoje prijateljske odnose. Još jedna povijesno važna suradnja bila je između vatrogasnog društva i lokalne osnovne škole; zajedno te dvije institucije radile su na edukaciji i pripremi djece za doprinošenje vatrogasnoj zajednici, a sa ciljem pomaganja ugroženih kroz gašenje požara, prevenciju požara, te zaštitu ljudskih posjeda i imovine od požara i drugih prirodnih katastrofa. Također potvrda rada i rezultata su diplome i priznanja koje je društvo osvojilo na mnogobrojnim natjecanjima i susretima.

Društvo postiže svoje najbolje rezultate u novije vrijeme od 1990.- 2009. godine kada prihvaća nove operativne postupke. Posebno je bitno izdvojiti 2005. godinu kada je grad Varaždin bio domaćin 13. Međunarodnog natjecanja vatrogasaca i 25. Međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži pod pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića. Ujedno, zastava DVD Varaždinske Toplice (izrađena 1926. g u Umjetničko-tkalačkom Institutu J. Neskudle Ljubljana, Slovenija) na ponos svih članova, prezentirana je 2007. godine na izložbi povijesnih zastava vatrogasnih društava u Varaždinu. 2009. godine DVD počinje sa pripremama za proslavu 120. obljetnice koja je popraćena otvaranjem nove vatrogasne stanice.

Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS